August
Vedlikeholdsdag, stengt
Planleggingsdager, stengt
Oppstart. Møtes på tunet
Mandag 7
Tirsdag 8-9
Torsdag 10, kl 10:00
September
Høstfest
Fotografering av storebarns gruppa
Foreldremøte
St.Mikaelsfest
Fredag 8, foreldre er velkommen til å delta.
Onsdag 20, kl 09:30. (Småbarna skal fotograferes på våren.)
Torsdag 21, kl 18:00-19:00
Fredag 29, uten foreldre.
Oktober
Høstferie, stengt
Høstdugnad
S.U.Møte
Torsdag, fredag 5-6
Torsdag 12, kl 15:00-18:00
Torsdag 19, kl 15:15-16:15, for S.U. representantene
November
Lanternefest
Onsdag 8, kl 17:15, foreldre er velkommen til å delta.
Desember
Adventshage
Julemarked på Steinerskolen på Nordstrand
St. Nikolas
Lucia
Juleavslutning
Fredag 1, dagtid, foreldre er velkommen til å delta.
Lørdag 2
Onsdag 6, uten foreldre
Onsdag 13
Tirsdag 19, kl 09:30, foreldre på storebarnsavdelingene er velkommen til å delta.
Januar
Planleggingsdag, stengt
Første dag etter juleferie
Besøk fra Hellige tre konger
Mandag 1
Tirsdag 2
Mandag 8, uten foreldre
Februar
ÅPEN DAG
Karneval/Fastelaven
Vinterferie
Torsdag 6, 18:00-19:00
Fredag 16
Torsdag, fredag 22-23
Mars
SU-møte
Foreldremøte
Påskeferie, stengt
Torsdag 7, 15:15-16:15
Torsdag 14, 18:00-20:00
Mandag 25 til og med mandag 2 April
April
2. påskedag, stengt
Planleggingsdag, stengt
Påskefest
Grensegang
Mandag 1
Tirsdag 2
Onsdag 3, uten foreldre
Fredag 26 (foreløbig plan)
Mai
Offentlig høytidsdag, stengt
Planleggingsdag, stengt
(Barnehagestevne for Steinerbarnehagene i
Norge.)
Kristi himmelfartsdag, stengt
Inneklemt dag
Pinsefest
Nasjonaldag, stengt
2.pinsedag, stengt
Utedugnad
Fotografering småbarna
Onsdag 1
Fredag 3
Torsdag 9
Fredag 10
Torsdag 16
Fredag 17
Mandag 20
Torsdag 23, 15:00-18:00
Fredag 24, 09:30 (Barna må være levert innen 09:15)
Juni
Vårmarked, foreldre arrangerer
Hovedrengjøring -dugnad
Sommeravslutninger
Siste dag i barnehagen
Lørdag 1
Torsdag 13
Nærmere beskjed kommer
Fredag 28
Juli
Feriestengt
Denne festen handler om takknemlighet for alt det jorden gir oss. Forberedelsene til festen starter allerede om våren når vi sår blomster og grønnsaksfrø i hagen. Da kan vi følge veksten og prosessen frem til innhøsting. Grønnsakene bruker vi i matlagingen. Vi koker saft av bær, presser saft av epler, vi plukker blomster og urter. Vi kinner smør og baker brød av korn vi har malt til mel. Vi tar for oss av det naturen gir. Til høsttakkefesten bugner det rundt oss. Til festdagen bringer barna med litt frukt eller grønnsaker. Vi pynter med blomster og lager et stort festbord rundt eiketreet på tunet. Alle er med på forberedelsene til en deilig grønnsakssuppe, som kokes i en stor gryte over bålet. Vi vasker, skreller og kutter grønnsaker.
Festen åpnes med eventyr og bordspill på tunet. I ringleken synger og leker vi om hvordan bonden arbeider.
” Vil du vite hvordan bonden, vil du vite hvordan bonden,
vil du vite hvordan bonden - han skjærer sitt korn”
(synger vi)
Vi har vers og sanger om det å plukke bær og frukt. Alt vi gjør i barnehagen er nå rettet mot de gavene naturen gir oss.
Tommeltott han kommer og rister alle plommer.
Slikkepott han bærer dem.
Langemann han skjærer dem.
Gullebrann han flår dem.
Og lille Petter Spillemann han får
dem. (fingerlek)
Et høydepunkt for 5-åringene, er turen som går til en gård hvor vi plukker mais som vi skal spise på Mikaelsfesten. Vi reiser med buss, som henter oss i barnehagen og blir borte noen timer, før vi vender hjem med hendene fulle.
Sankt Mikaelsdag er den 29. september. Fra gammelt av var dette en stor høytidsdag, Mikkelsmess. Sankt Mikael står for oss som et symbol på mot og kraft. Festen tar utgangspunkt i kampen mellom det gode og det onde, som kommer til uttrykk i naturen på denne tiden av året. De kalde og mørke krefter trenger sommerens kraft til side. Mikaelsfesten er den første av flere ”lysfester”, hvor vi ønsker å gi næring til det indre lys og den indre varmen. Festen representerer vendepunktet, hvor sommerens lys skal hjelpes inn i menneskets indre, slik at hvert enkelt menneske selv er bærer av solens lys og varme gjennom vinteren.
Vi er Sankt Mikaels tapre menn.
Dragen dreper vi med sverd.
Hvor er ditt sverd du Mikaelsmann?
Så vi dragen drepe kan.
Når de gyldne blader faller ned, ned på jord.
Når med bjelleklang vi drager ned fra fjellet kalv og ku.
Da vil Sankt Mikael tenne lyset i vår sjel.
I forkant av festen lager barna sverd og stjernebånd, og vi baker sverdbrød. På festdagen er barna utkledd som riddere og ridderprinsesser. De voksne har laget motsprøver bak i eplehagen, hvor barna skal overvinne de 4 elementer; jord, ild, luft og vann. Etter endt dyst går vi tilbake til avdelingen for å høre legenden om ridder Georg. Barna blir slått til riddere og de får stjernebåndene og sverdene som bevis på at de er St.Mikaels riddermenn.
Bildet- Motsprøve i forhold til vann
Bakgrunnen for feiring av lanternefesten er Mortensmess, som vi feirer 11.november. Dagen har flere navn, for eksempel Mortensdag og Sankt Martinsdag. Dagen feires til minne om den hellige Martin av Tours, Frankrike (316-397 e Kr). Martin var en ung offiser som var ute og red en kald vinterkveld. Utenfor byporten ved byen Amiens oppdaget Martin en tigger som frøs. I følge legenden viste han sin broderlighet og godhet ved at han delte kappen sin i to, og ga den ene halvdelen til tiggeren.
Tradisjonen forteller om barn som på 1800-tallet vandret rundt med lykter, mens de sang og samlet sammen penger til de fattige. Vi feirer St. Martinsdag som lanternefest i barnehagen, da vi inviterer foreldre, barn og søsken. Dette er den andre lysfesten før jul.
I god tid før festen lager alle lanterner i barnehagen. Barna får høre fortellinger der gjennomgangstema er omsorg og godhet for andre og i ringen synger vi om Sankt Martin og andre lanternesanger.
Lanterne, lanterne, sol og måne og stjerne.
Kom storm og vind, kom storm og vind.
Dere slukker aldri lanternen min.
Selve festen foregår ute i høstmørket om kvelden. Vi møtes til en lanternefortelling. Deretter går vi ut og danner et langt tog av syngende mennesker som lyser opp med lanternene våre. Vi går langs en fakkelsti som leder opp til bålplassen øverst i eplehagen. Og kanskje får vi hilse på lyktemannen fra skogen og mørket – som har sol, måne og stjernekaker i sekken sin!
Her går jeg med min lanterne.
Her går min lanterne med meg.
Der oppe skinner en stjerne.
Her nede lyser jeg.
Skinn høyt mitt lys, jeg går til mitt hus.
Labimmel – labimmel – labom.
Skinn høyt mitt lys, jeg går til mitt hus.
Labimmel – labimmel – labom.
Når de gyldne blader faller ned, ned mot jord……..
Adventstiden er den stille forventningen tid. I barnehagen innleder vi adventstiden med en Adventshage eller Adventsspiral, som vi også sier. Dette er en stor høytidsfest som feires på ettermiddagen med de eldste (3-6 åringene) i barnehagen. På gulvet har vi laget en stor spiral av granbar. Innerst i spiralen brenner et stort lys, ellers i rommet er alt mørkt. Barn og voksne kommer inn mens det spilles levende musikk, og alle setter seg i ring rundt spiralen. På forhånd har vi pusset røde epler skinnende blanke, og barna får et eple hver med lys i. Dette tar de med seg inn til midten av spiralen, tenner så sitt eget lys og setter det fra seg et sted på vei ut. Mens barna gjør dette, synger alle adventssanger. Å gå inn i spiralen kan gi en opplevelse av å komme til seg selv, mens å gå ut igjen kan gi en følelse av å komme ut til de andre. Adventshagen gir både en egenopplevelse og en fellesopplevelse som forsterkes av lyshavet som dannes når alle barna har tent sitt lys og lar det stå igjen i spiralen.
O høye barn vi venter deg.
O høye barn vi venter deg.
Med fryd og sang og harpeklang.
Med fryd og sang og harpeklang.
Advent betyr ”komme”. Vi mennesker ser frem mot lyset, og venter på noe som skal komme i den mørkeste årstiden; Jesu fødsel. Vi ønsker med Adventshagen å skape en god opplevelse av at man kan tenne sitt eget lille lys, som sammen med andres lys lyser opp for fellesskapet. Vi ønsker å skape en stemning som alle kan ta med seg i sitt hjerte videre inn i adventstiden.
Over sol og over stjerne, sakte går Marias skritt.
Stjernegull og rike gaver bringer hun til barnet sitt.
Mens Maria stille skrider spinner hun av stjerneskinn
gleder som ved juletider senker seg i hjerte og sinn.
Adventstiden er en spesiell tid i barnehagen. Vi tenner adventslys og hører adventsfortelling. Dette gjør vi rundt adventsbordet, hvor barna kan se Maria og Josefs vandring til Betlehem. Adventsbordet bygges først helt enkelt og blir etter hvert fylt med flere elementer, fra mineral-, plante- og dyreriket.
6. desember er St. Niklas dag. Dagen i forveien rydder alle barna, både de store og de små på garderobeplassene sine i håp om at St. Niklas vil komme innom. Kanskje vanker det en belønning gjemt i tøffelen denne morgenen.
13. desember feires Santa Lucia. Denne morgenen får vi besøk av skolebarna. De er fint kledd som Lucia med terner og drenger og kommer til oss med levende lys på morgenen. De synger vakkert og gir oss lussekatter. Barnehagens barn og voksne venter forventningsfullt.
Lucia og hennes terner og nisser besøker oss!
Svart senker natten seg i stall og stuer.
Solen har dratt sin vei, skyggene truer.
Inn i vårt mørke hus stiger med tente lys
Santa Lucia, Santa Lucia
Av og til får også dyrene besøk av Lucia-toget
I barnegruppene vil det foregå litt forskjellige adventssysler som f.eks. bretting av silkepapir, toving, rulling av bivokslys og baking. Vi forsøker å gjøre alt i et rolig tempo, og barna trenger også tid til lek i denne tiden.
De store barna har også et lite syngespill i ringen i denne tiden. Dette bygger på et gammelt julespill som nettopp lar forventning stå i fokus. Barna får enkle kostymer, og rollene blir byttet på og alle synger sammen. Julespillet blir vist for foreldre og søsken på juleavslutningen.
I barnegruppene vil det foregå litt forskjellige adventssysler som f.eks. bretting av silkepapir, toving, rulling av bivokslys og baking. Vi forsøker å gjøre alt i et rolig tempo, og barna trenger også tid til lek i denne tiden.
De store barna har også et lite syngespill i ringen i denne tiden. Dette bygger på et gammelt julespill som nettopp lar forventning stå i fokus. Barna får enkle kostymer, og rollene blir byttet på og alle synger sammen. Julespillet blir vist for foreldre og søsken på juleavslutningen.
Fra himmelen høyt kom budskap her.
Jesusbarn lille er kommet her.
Så syng om Maria og Josef kjær
Bildet: Felles ring på tunet
De hellige tre konger Kaspar, Melchior og Baltazar kommer på besøk til barnehagen på morgenen 6.januar med gull, røkelse og myrra til barna. Det er en markering av historien om de Hellige tre konger som fulgte stjernen til Betlehem og Jesusbarnet.
Bildet: Kongene besøker alle
Karnevalet er et gammelt ritual som i en eller annen form har eksistert i de fleste kulturer. Navnet kommer fra ”carne levare”, fjerne kjøttet, og minner om tiden etter feiringen, da kjøttets og kjødets gleder opphører og fastetiden begynner. I Norden ble karneval kalt fastelavn, etter tysk ”Fasten Abend”, aftenen før fasten.
Denne festen har røtter i både kristen og hedensk skikk. Den hedenske bakgrunn har med fruktbarhet å gjøre. I gamle dager ble fastelavensriset bruk til å frembringe fruktbarhet over det kommende år, både på marken og blant mennesker.
Karnevalstiden i barnehagen har en annen karakter. Det er en fest som inneholder masse humor, moro og glede. Dette er en fest hvor det er gjort ekstra plass til tøys og spilloppper. I ringen gjør vi tullevers og morosanger. I eventyrstunden forteller vi noe spøkefullt og morsomt.
Kvelden før festen, har de voksne forvandlet avdelingene som en overraskelse knyttet til et tema for utkledning. Barna kommer ferdig utkledd fra morgenen. Vi understreker enkle kostymer, ingen masker som gjemmer de glade barneansiktene. Vi opplever at gamle filler hjemmefra gjør like stor suksess som dyre kostymer fra butikken.
Vi lager en stor fest med mye godt for både store og små. Vi pynter med fastelavnsris og svarte katter.
Å ete og ete oss store og fete,
det er vårt liv og vår lyst.
Å buldre og bråke, slå hjul og stupe kråke,
det er vårt liv og vår lyst.
Å ake på rumpe og rape og prompe
det er vårt liv og vår lyst!
Fatselavn er mitt navn,
boller vil jeg have,
hvis jeg ingen boller får,
så lager jeg ballade.
Dette er en gammel skikk i noen deler av Europa, spesielt der det er hardere klima, - å gå opp grensene om våren. Bonden kunne se hva som trengte å gjøres, og opplevde jorden på nytt. Vår barnehage er på en liten gård. Om våren går vi langs grensene. Denne dagen lager vi haner av bolledeig og setter på pinner som vi har spikket. Disse pinnene pynter vi også med kreppapir.
Alle barna går ut og vi lager et langt tog og går sammen rundt hele tomten mens vi synger vårsanger. Vi vekker spirene i jorda med bjeller, vi synger og vi sår blomsterfrø. På denne måten begynner vi våren med en ny bevissthet om garden, hvor vi er hver dag.
I forbindelse med påskefesten feirer vi oppvåkningen til nytt liv. Kyllingen og egget står som et bilde for det nye livet. Egget er symbolet for den aller første livskimen, og finnes i utallige opprinnelsesmyter. Påskeharen er et symbol på fruktbarhet. Før påske forteller vi ulike legender og fortellinger om påskeharen og om solen. I ringleken møter vi også harer og vers om høner, kyllinger og egg. Et par uker før påske sår vi hvetekorn i små potter, vi lager påskekyllinger eller harer i ullgarn eller tovet ull. Barna har med utblåste egg som vi maler og henger opp i et påsketre eller på en stor grein inne.
På selve festen som er første barnehagedag etter påskeferien, er vi alltid like spente på om påskeharen har vært hos oss med egg. Da går vi ut i hagen og leter. Vi pynter pent med gult og grønt i barnehagen, gult for å feire solen og grønt for å hilse alt det nye spirende liv velkommen. Vi baker flettebrød og gjør litt ekstra ut av måltidet denne dagen.
Kling, klang, klemme – er påskeharen hjemme
Hvis han kommer hjem i dag
får vi nok et egg, å ja
et påskeegg – et
påskeegg egg – egg –
egg
Bildet: Her var det noen som fant et egg i bakken
Bildet: Hønemor og hanefar på tur i eplehagen
Bildet: Den lille høna ruget og ruget og en dag kom det kyllinger
Det er en tradisjon i barnehagen hvert år at foreldrene lager vårmarked. Hit inviteres slekt og venner, samt skolebarna fra Steinerskolen med foreldre. Noen av klassene viser hva de holder på med av forskjellig kunstnerisk aktivitet, f.eks sang, musikk eller eurytmi. Det pleier å være eventyrstund og aktiviteter av forskjellig slag.
I kafeen bugner det med deilig hjemmelaget mat, kaker m.m. Det er mange som kjenner hverandre, som gleder seg over gjensynet, og noen blir bedre kjent. Når mange venner møtes på samme sted, blir det derfor en hyggelig dag.
Bildet: Noe skal skje ...
Bildet: Eurytmi
Pinsefesten er en fest for brorskapet mellom alle mennesker over hele jorden og samtidig en vårfest. Pinsen kalles også blomstenes og språkets fest. Pinsen er sterkt forbundet med lys og luft, vi feirer at trær, blomster og fugler omgir oss på denne tiden. I barnehagen lager vi pinsefugler, som noen ganger blir festet til en pinne slik at barna kan løpe ut med dem. Dagen før festen pynter de voksne barnehagen med bjørkeløv og årstidens vakre blomster.
I eventyrstunden på festdagen tenner hvert barn sitt eget lille flytelys for en venn. Menneskenes evne til kommunikasjon, medfølelse og vennskap symboliseres ved denne handlingen. Vi er alle lys i det store fellesskapet. Med alle lysene mellom oss hører vi et eventyr som har et pinsemotiv i seg. Det handler om blomster, fugler, luft, prinsesser og prinser. Ekstra flott er det at alle har kledd seg i lyst/hvitt tøy denne dagen. Etterpå samles vi på tunet til en felles ring, der vi synger om fuglene. Så spiser vi et felles måltid ved et pyntet bord under tuntreet.
Bildet: Før festen lager barna pinsefugler
Mitt duehus jeg åpner
opp
Og duene ut høyt opp, høyt
opp
De flyver omkring på den grønne mark.
Så glade som duen i Noas
ark. Ved middagstid de vender
hjem. Da åpnes det atter opp
for dem.
Og hør hvor de synger, lar nebbet
gå.
Om alt hva de ute i verden
så.
Ro-ko-ko ro-ko-ko ro-ko-ko-
ko
Fløy en liten blåfugl gjennom vindu, gjennom vindu, gjennom vindu.
Fløy en liten blåfugl gjennom vindu, en dag i mai.
Bildet: Tuntreet begynner å bli grønt før pinsefesten. Vi dekker langbord på tunet for storebarna.
Bildet: Vi tenner lys for alle i eventyrstunden
Hver avdeling har sommerfest der de inviterer foreldre og søsken til barnehagen. Alle har med noe godt som bidrag til et felles bord.
Denne festen feires en av de siste ukene før sommerferien. Nå hyller vi sommeren og den lyse årstiden. Vi pynter oss og omgir oss med mye blomster. Foreldrene blir invitert, vi spiser kaker og hygger oss. Dette er en dag hvor det gjøres litt ekstra stas på de barna som nå skal slutte hos oss for å begynne på skolen etter ferien.
5-åringene har sin egen seremoni denne dagen, da det blir gjort en omhyllende avskjed.